Mahkum Projesi’nin Finansı
03 June 2005
Bir sinema filmi yapmak için çok sayıda insanın beyin ve beden gücü gerektiği gibi kimi insanların da o sinema filmine finansal anlamda katkıda bulunması gerektiği aşikardır. Bir sinemacı bu noktada bir yazar yada bir ressamdan ayrılır. Bulup buluşturması gereken şeyler, bir tuval ve boyalar yada bolca boş kağıt ve kalem/daktilo/bilgisayar kadar yalın ve “kolay bulunur” değildir. Bu çoğu zaman bir sinemacının karşısına ağır bir finansal yük olarak çıkar. Çoğu zaman yaratıcı bir zihin, bir senaryoya hatta bir öyküye bakarken onu sinema filmi olarak görebilir, ama eğer yatırım yapacak parası yoksa projeyi hayata geçirebilmek için, aynı hayalgücüne sahip olmayan başka insanların da senaryo yada öyküyü bitmiş ve başarılı bir sinema filmi olarak görmelerini sağlamalıdır. Sinema yapmanın en güç yanlarından biri de budur. Filme inanması gereken bu kişiler finansörlerdir.
Mahkum Projesi, bir sinema filminin en güç başarılan yapım adımlarından biri olan finansal gereklilik adımını paylaşıma açıyor. Projenin hesaplanan maliyeti, finansal katılımcılar tarafından karşılanacak. Katılımcılar, katılımlarının hesaplanan maliyete oranı kadar filmin sahibi olacaklar, filmin kâr yada zararına yine aynı oranda iştirak etmiş olacaklar.
Bu finansal anlamda açık bir davet. Mahkum projesi, bu gönderinin tarihinde, gerek öz sermayesiyle gerekse mevcut katılımcıların katılımları ile hesaplanan maliyetin belli bir oranında finanse edilmiş durumda. Ne var ki “motor!” diyebilmek için gereken maliyet, proje ortağı arayışını gerekli kılmakta. Oyuncu kadrosunun kesinleşmesiyle finansal senaryonun sonuçlanması süreci paralel olarak yürütülecek.
Bu yazı Yapım ve Yöntem konusuyla ilgili.
Yorum yazın
Bazı HTML kodları kullanılabilir:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
Bu yazıyı izle | Yorumlara RSS yöntemiyle abonelik